Beeld 'De Pitcher' gestolen uit Laak


Daar stond die dan! Het enige wat er nog over is van het beeld 'De Pitcher' in de Wenckebachstraat is een afgezaagd voetje op een sokkel. Het beeld, gemaakt van brons door de Haagse beeldhouwer Peter Kortekaas, is in de nacht van zondag op maandag van zijn sokkel gezaagd en meegenomen.Het beeld stelde een bevroren moment van een pitcher voor, vlak voordat hij zal werpen. De pitcher balanceert op de tenen van zijn rechtervoet. Heft de linkerknie. Buigt het hoofd. Kromt de rug. Brengt de rechterhand met de bal richting nek. In gedachten laat de beweging zich eenvoudig afmaken.


Beeldhouwer Peter Kortekaas heeft gekozen voor het ogenblik waarin spanning, kracht en concentratie samenballen: het ogenblik voorafgaand aan de explosie.

In ingewikkelde houdingen en bewegingen ziet Kortekaas een uitdaging, zoals bij ‘De Pitcher’. Hier laat hij zien dat elke vezel van het lichaam is gespannen als een snaar. Bovendien toont hij aan dat een figuur op slechts één standbeen in balans kan blijven. Dat ene standbeen is hem nu vitaal geworden want hierdoor was het beeld, dat al vanaf 1984 in onze wijk stond, vrij makkelijk door te zagen.


Of de verdwijning van het beeld bij de gemeente al bekend is en of er al een politie onderzoek is geweest weten wij niet. We hopen dat doormiddel van de vele camera,s in dit gebied, waaronder op de naastgelegen ondergrondse containers, de daders opgespoord kunnen worden.